KINO KATARINA

Recentni događaji poput slučaja Čavajda, poništavanja povijesne odluke u slučaju „Roe protiv Wade“ iz 1973. u SAD-u, ali i svakodnevna iskustva žena koja vrijedno dokumentiraju ovdašnje feminističke inicijative podsjećaju nas da jednom izborena prava poput onog na legalan pobačaj ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Kino Katarina u ponedjeljak, 1. kolovoza, 2022. na dvorišnoj terasi Starog rodilišta u Puli (Bartolomeo dei Vitrei 13 - ulaz sa stražnje strane, iz Cankarove ulice) organizira književno-filmski program s temom reproduktivnih prava podijeljen u dvije cjeline:

20h Događaj – razgovor s povodomPredstavljamo kratki autobiografski roman „Događaj“ Annie Ernaux kojim tematizira vlastito iskustvo pobačaja. Netom iz štampe u izdanju Mame i Bookse iz Zagreba i prijevodu Milene Ostojić, Događaj se po prvi put promovira upravo u Puli. Sudjeluju: Milena Ostojić, Ana Lovreković
Moderira: Dora Levačić

21:30h Projekcije
AB, r. Ljubica Janković Lazarić, 1977, SFRJ
Događaj, r. Audrey Diwan, 2021, FR


Milena Ostojić bavi se književnim prevođenjem. Kao suautorica sudjelovala je u izradi priručnika Ne/nasilje i odgovornost: između strukture i kulture i Antifašistički vodič za ljepši svijet. Redovita prevoditeljica za časopis Le Monde diplomatique - hrvatsko izdanje u razdoblju od 2013. pa sve do njegova gašenja 2017. Prevela “Povratak u Reims” Didiera Eribona, “Događaj” Annie Ernaux, "Panegirik" Guya Deborda, "Stan na Uranu" Paula B. Preciada... Živi i radi u Zagrebu.Ana Lovreković (1987.) živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je povijest te muzeologiju i upravljanje baštinom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u javnom sektoru. U zadnjih desetak godina sudjelovala je u više istraživačkih projekata vezanih za povijest organiziranja žena na jugoslavenskom prostoru. Članica je feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, a pretežno se bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj.Dora Levačić diplomirala je sociologiju i radi u uredništvu regionalnog portala Bilten. Piše, uređuje i prevodi tekstove o feminizmu i radničkim pravima.


Više info:

Booksina i Mamina biblioteka Prijatelji bogatija je za još jedan naslov Annie Ernaux, nakon knjige Jedna žena, objavljene prošle godine!

"Događaj je jedan u nizu kratkih autobiografskih romana koji čine opus Annie Ernaux, pisan u njenom standardnom izvještajnom stilu, izravno i bez kićenja, fokusiran na jednu jasno artikuliranu temu iz autoričina života, uvijek s eksplicitnim promišljanjem klasnog identiteta iz kojega je potekla, i s kojim je uvijek ostala u neraskidivoj tenzičnoj ambivalenciji one koja je pobjegla, prebjegla i (za dlaku) izbjegla sudbini. Ernaux znakovito roman započinje u klinici u koju dolazi po rezultate testa na HIV, a osjećaji iščekivanja i neizvjesne sudbine potiču sjećanja na događaj koji je u naslovu knjige, tada već desetljećima udaljen, ali utkan u njezinu sadašnjost kao tiha jeka traume koja ne stari i ne blijedi, samo se raspada u bockave čestice koje je povremeno ubodu u mjesto koje još uvijek bridi kao otvorena rana.
Filmski adaptiran prošle godine u režiji Audrey Diwan, Događaj nas podsjeća koliko je recentna prošlost kada je abortus bio praksa o kojoj se samo šaputalo pod prijetnjom zatvora ili gubitka liječničke licence, koja se obavljala u slijepim ulicama i privatnim stanovima u najboljem slučaju, ili u samotnom očaju vlastita doma s iskrivljenom vješalicom ili pletaćim iglama u najgorem. Film je solidan, ali knjiga je bolja. Antistil Annie Ernaux depatetizira narativ uz suptilnu patinu ironije, karakterističnu francusku drčnost i iskrenost kojoj bi svako dodatno afektivno laštenje samo oduzelo na britkom sjaju. Na mnoge se načine čini da je Ernaux najbolja osoba za ispričati ovu priču koja istodobno pripada vrlo intimno njoj, ali i nebrojenim drugim ženama. Ali tek moramo izboriti budućnost u kojoj će knjiga o toj temi biti izlišna." (Ana Fazekaš za Booksa.hr)


Hvala: Istarski domovi zdravlja, Mama, Booksa, Jinxie Grooves
Financijska podrška: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)
Foto: Tedi Korodi