MUSTANG, r. DENIS GAMZE ERGÜVEN, 1h 37 min


Uvodničarka: Marija Ratković
05. rujna, 2017. 
Otok Sv. Katarina, Pula


Mustang (2015) Deniz Gamze Ergüven je politični odgovor trećeg svijeta na baladu o osobnim slobodama Sofije Coppole. Umjesto anemičnih bijelih tumblr djevojčica iz Virgin Suicides, glavne junakinje Mustanga su pet sestara bez roditelja koje žive u neimenovanoj pripizdini “na tisuću kilometara od Istanbula”. Sve počinje kao u pravom coming of age filmu - za vrijeme raspusta početkom bezbrižnog i sanjivog ljeta, Lale i njene četiri sestre se na povratku iz škole igraju sa dječacima na plaži. Njihov bezazleni nestašluk izaziva porodični skandal neviđenih razmjera i kako bi se očuvala njihova čast, djevojčice postaju zatvorenice u kući novog staratelja. U “fabrici za udaju”, sestre se suočavaju s novim životom - prekidaju školu i pripremaju se za ugovorene brakove učeći da rade u kući, šiju i kuhaju. Svaka na svoj način, one se bore za svoje izbore u svijetu koji je za njih i doslovno omeđen zidovima.

Mustang je debitantsko ostvarenje francuske redateljice turskog porijekla Deniz Gamze Ergüven premijerno prikazano u Cannesu 2015, a zatim izabrano za francuskog kandidata za Oscara, Zlatni globus 2016. Ergüven ima nevjerovatan talent da ispiše i režira hrabre, blistavo inteligentne i nepokolebljive ženske likove što je i dalje rijetkost u današnjoj kinematografiji. Sazrijevanje i seksualnost žene su u Mustangu prikazani u pet različitih nijansi i nijedna od njih nije normativna, čime se vješto izbjegava binarnost i ortodoksni stav u vezi s tim što je ispravno ili emancipatorno. Životna snaga i bunt koji pokreće glavne junakinje da napuste tijesne okvire patrijarhata ima niz različitih manifestacija - od kupanja sa dječacima, do kidanja tijesnih haljina “boje govna” ili šišanja, odlaska na nogometnu utakmicu do krađe, bijega ili čak smrti. Još jedan značajan aspekt Mustanga je uloga učenja u procesu emancipacije, bilo da se govori o školi vožnje, formalnom obrazovanju ili feminizmu. Mustang je veliki film jer nema pretenziju prikazati egzotične predjele Orijenta, oslika udaljenu Drugost i zazornu vaneuropsku Tursku, već da zagrebe ispod slojeva viševjekovne civilizacije i kulture, iza zidova privatnosti u kojima se odvija postajanje ženom i prikaže svakodnevne borbe djevojčica koje odrastaju u svijetu normiranom prema nazorima i potrebama muškaraca.

Film Mustang je prvi u nizu suvremenih autorskih ostvarenja u okviru Kina Katarina, predstavlja ga Marija Ratković, teoretičarka i radnica u medijima. Doktorske studije završila na odsjeku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija, najviše piše - redovno za Vice, Elle i Before After, povremeno za mnoge druge. Voli da misli i priča o mnogim temama, ali najomiljenije su feminizam, estrada, ljubav i revolucija. Snima prvi film ovog ljeta u New Yorku. Vjeruje da more liječi dušu.


©Kino Katarina 2019