TRATINČICE, r. Věra Chytilová, ČSSR (1966) 75’
Gošća uvodničarka: Lana Pukanić

Utorak, 28. srpnja, 2020.
Vallelunga, Pula, 20:30h


Tratinčice (Sedmikrásky)

“Filozofski dokumentarac u formi farse” - Věra Chytilová

"Dvije djevojke, obje po imenu Marija, žive ne obazirući se na društvene konvencije i uživajući u provociranju okoline. Jedan od najreprezentativnijih, ali i najneobičnijih filmova zlatnoga doba češkog filma 1960-ih." (lzmk)

“Interpretacija kraja filma kao nemogućnosti života prema vlastitim pravilima unutar zagušujućeg sistema, makar jednako mračna, mnogo mi je bliža. Pokušaj Marie I i Marie II da se u finalu pretvore u uzorne žene/radnice morao je propasti jer je težio modelu ženskosti kakav je promicao, primjerice, Rousseau: „Ona voli krepost jer ne postoji ništa ljepše, voli je jer je ona ženina slava i kreposna je žena malo niža od anđela; voli krepost jer je to jedini put ka pravoj sreći, jer ne vidi ništa osim siromaštva, nesretnosti i sramote u životu loše žene“, sretna je jer je dobra, a najveća joj je sreća usrećivati druge.

Marie i Marie imaju prevelike apetite da bi živjele lažne živote poput cvijeća sa svojih zidova i zato moraju loše završiti”,
zapisala je Lana Pukanić u eseju o Tratinčicama, “čudesnom novovalnog uratku” češke redatejice Věre Chytilove, a povodom redateljičine smrti 2014. godine.

Lana Pukanić (1986.) živi u Zagrebu i radi u Institutu za političku ekologiju. Po struci je anglistkinja i književna komparatistkinja. Bila je jedna od urednica portala Muf (2014.–2018.), a od 2018. uređuje portal Krilo. Autorica je zbirke eseja “Tinejdžerke i drugi monstrumi” objavljene u Frakturinoj nakladi 2020. godine.Financijska podrška: Hrvatski audiovizualni centar
Hvala: Sub pokret, Jinxie Grooves, Tedi Korodi