TANGERINE, r. SEAN BAKER, SAD 2015, 88’ 

NENAD, r. YULIYA MOLINA, Slovenija 2017, 5’31”


Uvodničarka: Anamarija Šiša
3. rujna, 2019.
Vallelunga, Pula


Kino Katarina vas ovog rujna upoznaje s nekonvencionalnom stranom prikazivanja klasne borbe – krećemo putevima queer filma. Redatelj Sean Baker je na ulicama Los Angelesa upoznao dvije transrodne afroamerikanke, čije su svakodnevne situacije poslužile kao temelj filmskom zapletu snimljenim isključivo IPhone peticom.

Radnja filma Mandarina prati dvije transrodne seksualne radnice koje gledateljice i gledatelje upoznaju sa svojim egzistencijalnim problemima, psihološkim i emotivnim stanjima, te istovremeno sa ”gradom anđela” odnosno odnosima unutar gradskog okruženja. SinDee se nakon mjesec dana provedenih u zatvoru na Badnji dan nalazi sa svojom najboljom prijateljicom Alexandrom, koja joj nehotice izdaje nevjeru njezinog partnera, ujedno svodnika i dilera zbog kojeg je SinDee i završila u zatvoru. Pokošena činjenicom, da je Chester vara sa cis-ženom, SinDee se odlučuje za osvetu. Kroz njezin jednodnevni osvetnički pohod gradom, neprestanom kretnjom, dramatičnim glazbenim podlogama i isto tako dramatičnim humorom upoznajemo sve aspekte života na margini koji se uporno upiru dominantnim i privilegiranim oblicima rada, zajednice, obitelji, ljubavi te prijateljstva. Spajajući tragičnost i utopičnost queer svakodnevice Bakeru je uspijelo snimiti božićni klasik queer filma.

Uvodničarka je Anamarija Šiša, znanstvena novakinja i asistentica na Odsjeku za komunikologiju na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani. Završila je preddiplomski i diplomski studij sociologije kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U diplomskom radu bavila se pitanjem ljubavi, intimnih partnerskih odnosa i razvojem praksi dejtanja u kapitalizmu. Jedna je od urednica feminističke radijske emisije Sektor Ž na ljubljanskom Radiju študent.Financijska podrška: Hrvatski audiovizualni centar
Dizajn: nakonjusmo
Foto: Manuel Angelini