Kino Katarina:
Od rijeke do mora / Dal fiume al mare
Sakupljači bilja, r. Jumana Manna, PS (2022), 64’
Divlje cvijeće, r. Karla Crnčević, HR, ES (2022), 11’
Uvod/Introduzione: Branka Vierda, Karla Crnčević

9.7.2024. u 21hStara uljara / Vecio torcio
Portarol 31, Vodnjan-Dignano

PROGRAM:
𝐒𝐚𝐤𝐮𝐩𝐥𝐣𝐚č𝐢 𝐛𝐢𝐥𝐣𝐚, 𝐫. 𝐉𝐮𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐧𝐧𝐚, 𝐏𝐒 (𝟐𝟎𝟐𝟐), 𝟔𝟒’

Treći film Jumane Manne, vizualne umjetnice palestinskog porijekla, pokazuje kako za Palestince ilegalno branje divljih biljaka postaje nenasilan čin otpora protiv izraelskog režima. Državni propisi zabranjuju sakupljanje začinskih usnača ’akkoub i za’atar (nalik timijanu) te je stotine Palestinaca koji su ulovljeni u branju ovih autohtonih biljaka osuđeno na zatvor ili plaćanje pozamašnih globa. Snimljen u visoravni Golan, Galileji i Jeruzalemu film kombinira fiktivne i dokumentarne elemente s arhivskim snimkama kako bi dočarao utjecaj izraelskih zakona za zaštitu prirode na ove običaje. Za Palestince ovi zakoni su ništa drugo do ekološka koprena za maliciozno zakonodavstvo i demonstraciju ekonomske moći Izraelaca koje ih još dodatno otuđuje od vlastite zemlje. Državni činovnici inzistiraju pak na znanstvenoj utemeljenosti i svojoj dužnosti da zaštite prirodu. Jumana Manna slijedi svoje zelene protagonistice od divljine do kuhinjskog stola, od ilegalne berbe preko potjera do suđenja. U Sakupljačima bilja redateljica sakuplja radost i znanje koje su ukorijenjene u ovim običajima kao i otpornost koju palestinski narod iskazuje prema nametnutoj prohibiciji. Film preispituje politike očuvanja i uništenja, te s finim smislom za ironiju postavlja pitanje tko određuje što je osuđeno na izumiranje a tko ili što će nastaviti živjeti. (DP, SFF)

𝐃𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞 𝐜𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐞, 𝐫. 𝐊𝐚𝐫𝐥𝐚 𝐂𝐫𝐧č𝐞𝐯𝐢ć, 𝐇𝐑, 𝐄𝐒 (𝟐𝟎𝟐𝟐), 𝟏𝟏’

Moj otac koristio je filmsku kameru jednom u životu. Nakon 30 godina pitao me da digitaliziram VHS traku. Zanimalo me čega se sjeća.

Karla Crnčević je dramaturginja i filmska radnica koja istražuje politike slike i zvuka kroz različite formate i uvjete proizvodnje. Njeni video radovi i kratki filmovi prikazani su u domaćem i međunarodnom kontekstu. Povremeno surađuje s Biltenom, Kulturpunktom i Slobodnim filozofskim. Jedna je od osnivačica Unseen festivala koji se bavi revitalizacijom kino prostora. Diplomirala je dramaturgiju na ADU u Zagrebu i usavršila se u školi EQZE u San Sebastianu.

---

𝐁𝐫𝐚𝐧𝐤𝐚 𝐕𝐢𝐞𝐫𝐝𝐚, pravnica u polju ljudskih prava i društvenog aktivizma. Trenutno radi kao nezavisna istraživačica i edukatorica u oblasti tranzicijske pravde i politika sjećanja. Posebno zainteresirana za teme nasljeđa ratova devedesetih na postjugoslavenskom prostoru kroz interpretacije nacionalizma i manjinskih prava. Završila obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2023. godini nagrađena dvjema mirovnim nagradama. Živi u Zagrebu, rođena u Rijeci, odrasla u Dubrovniku.Vizual: Josipa Tadić i Lana Grahek
Podrška: Subpokret, HAVC, Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija
Hvala: Hrvoslava Brkušić, Subversive film festival, Grad Vodnjan, Marko Dajak