GODINE HRĐE, R. ANDREJ KOROVLJEV, HRVATSKA, 2000, 35 min


4. rujna, 2018.
Vallelunga, Pula


Film Godine hrđe u utorak gledamo na Valelungi, sjevernom dijelu Pulskog zaljeva. Projekcija s pogledom na naš grad odnosno Uljanik, gesta je kojom izražavamo podršku radnicama i radnicima Uljanika, ali i poziv za solidarnost u borbi koja je pred njima i nakon isplate srpanjske plaće. U feminističkom duhu Kino Katarine, posebnu pozornost posvetit ćemo pitanju amortizacije ovakvih društveno-ekonomskih kriza u privatnoj sferi, sferi reproduktivnog rada kojeg mahom obavljaju žene.

Strike or unemployment, a woman's work is never done.
M. Dallacosta


GODINE HRĐE

Dokumentarac o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Andrej Korovljev, redatelj je sjajnog dokumentarca ''Godine hrđe'' iz 2000. o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik u raljama beskrupulozne hrvatske privatizacije. Posljednjih godina vrlo se uspješno bavi režiranjem reklama i glazbenih spotova.

foto Manuel Angelini

©Kino Katarina 2019